Martin 10 +1 tippje meteo szakértéshez

 1. 1. Legyen „kedvenc” oldalad!
  Válassz ki egy oldalt, ami tetszik, és tapasztald ki, tanuld meg! Fontos, hogy megbízható modellből dolgozzon, például az AROME, a WRF, a GFS, az ECMWF vagy az ICON modellek egyikéből. A népszerű oldalakon valószínűleg úgyis ezek közül fogsz valamelyikkel találkozni majd, így az a fontos, hogy az oldalt kellemesen tudd használni, és könnyen megértsd azt, amit mutat!
 2. 2. Figyeld napról napra a térképeket, modelleket!
  Kövesd nyomon, hogyan alakul az előrejelzés, ahogy frissülget a modell! Ez tendenciákat árulhat el neked arról, hogy végül mi fog történni. Például ezen szösszenet írásakor a Meteoblue épp visszavett picit Lijakra az esőből március 15-ére. Jó jel! 😉
 3. 3. Nézz meg több modellt is!
  Törekedj arra, hogy egy dolgot, például az alapszelet (de minden mást szintén) nézz meg 2-3 modellen is! Ez abban fog segíteni, hogy megítéld, milyen valószínűséggel fog másnap az történni, mint amit a modellek jósolnak. Ha a modellek többsége egyetért, nagy valószínűséggel fog bejönni, az, amit írnak. Ellenben, ha teljes a káosz, és minden modell mást jelez előre, inkább nézd meg reggel, hogy melyik modellnek jön be eddig a prognózisa, vagy egy későbbi frissüléssel, hogy akkor hogy viszonyulnak egymáshoz a modellek.
  Használj fáklyadiagrammokat, amik kvázi átlagológént segítenek értelmezni a modellek által jelzett értékeket! Ha összetart a fáklya nagy az egyetértés, ha széthúz, nagy a bizonytalanság.
  Meteoblue fáklyadiagramm
 4. hu fáklyadiagramm
 5. 4. Kezdd a nagyobbal, haladj a kisebb felé!
  Az időjárás előrejelzését kezdd azzal, hogy elolvasod, megnézed az Európa időjárását alakító ciklonok és anticiklonok helyzetét és viszonyát. Ezt ezen az oldalon (metoffice) tudod megtenni: 
  A metnet.hu-n található rövidtávú előrejelzés utolsó bekezdése is az európai helyzetet taglalja. Sokszor már az itteni információkból is lehet következtetni a következő napok időjárására, sőt sokszor már itt olvashatsz egy mediterrán ciklon érkezéséről, vagy egy bárikus mocsár kialakulásáról.
  Metnet rövidtávú, szöveges előrejelzés
 6. 5. Legyen check-list-ed!
  Találd ki, hogy mik azok a tényezők, amiket mindenképp meg kell nézned ahhoz, hogy fel tudj készülni a repülésre! Ha megvannak, jegyezd meg őket, és miután végeztél a szakértéssel, mondd fel magadban az ellenőrző listát, és mondd hozzá mit láttál az előrejelzésében, így másnap a starthelyen is könnyebben emlékszel vissza, mikor az aktuális kondíciókkal hasonlítod össze! Az enyém valami ilyesmi:
  Szél:
  Alapszél: Dny-i 15 km/h, 12-től Ny-ba fordul, erősödik 25 km/h-ra
  Magassági szél: Ny-asodik a magassággal, 2000-ig 37-re erősödik
  Lökések (10 méteren): 27 km/h
  2. Felhőzet:
  13-tól magassági felhőzet lehet Ny-ról K-i irányba mozogva
  3. Termik:
  Felhőalap 1800 m környéke, kb. 3-as magok, kb. 4,5 km köztük (=2.5-szer felhőalap)
  4. Csapadék: Nincs (ezt csak azért, hogy biztos, ami tuti 😀 )
  5. Konvektív csapadék: Nem lesz, max. kis eséllyel 4-től, főleg keletebbre
 7. 6. Ismerkedj meg az emagrammal!
  Az emagram (légállapot-görbe, Skew-T diagram) egy pillantásra elárulhat fontos információkat a napi kondíciókról az avatott szemű használóinak. Megmutatja a kondenzációs (felhőalap) és konvekciós (termiktető) szintet, a rétegfelhőket, zivatarosodást, termikerősséget, szélirányt és a nap folyamán ezek változásait. Az emagramok ismeretével és használatával kivédhető a fórumokon és a buszokban elhangzó „údekegyetlenagrádiens” vagy „údekegyetlenazinverzió” örökzöldek összes negatív és pozitív hatása! Hátrányuk, hogy rövid magyarázatot igényelnek, így javaslom keress valakit, aki használ ilyet, és kérd meg, hogy magyarázza el a jelentésüket!
  Skew-t (emagramm) alkalmazás Androidra:
 8. https://play.google.com/store/apps/details?id=com.ajw.skewt
  Szupercella emagram: 
 9. https://www.szupercella.hu/emagram_magyarorszag
 10. 7. Az inverzió a barátod!
  Csak attól függ, hol van, és milyen erős! Amennyiben AGL 800-on lesz markáns inverzió, úgy az előbbi kijelentésem gyorsan és határozottan visszaszívom. Ellenben, ha ugyanez az inverz réteg mondjuk 2500 méteren lesz, az a legtöbb esetben azt jelenti, hogy egy-egy erősebb termikecskének esélye se lesz genyó zivatarrá fejlődnie. Tehát egy elég magasan lévő inverz réteg biztosítékként szolgál arra, hogy semmiképp se induljon be a zivatarosodás a nap folyamán.
 1. 8. Tudd, mi kell egy zivatarhoz!
  A biztonságos távrepülésez elengedhetetlen a zivatarok kialakulásának felismerése (megfelelő légállapot+nedves levegő) már a levegőbe kerülést megelőzően. Ezt a repülés előtt, már a repülés tervezésekor meg tudod tenni, ha ismered az ezt segítő előrejelzések használatát. Erre megfelelő eszköz az előbb említett emagramm, illetve a Szupercella térképes előrejelzései.
  !!!!WARNING!!!! Zivataros időben repülni életveszélyes és erősen ellenjavallt! Kísérd figyelemmel az OMSZ figyelmeztetéseit, riasztásait! Legyél képes magabiztosan végrehajtani a menekülő és magasságleépítő manővereket! !!!!WARNING!!!!
 2. Ezen a linken találod az erre legalkalmasabb magyar oldalt (Szupercella):
 3. https://www.szupercella.hu
  Ismertető anyag az oldalon található konvektív előrejelzésekhez:
 4. https://www.szupercella.hu/konvektiv_parameter_leiras
  Skew-t (emagramm) alkalmazás Androidra: 
 5. https://play.google.com/store/apps/details?id=com.ajw.skewt
 6. 9. Ismerkedj meg a meteogramokkal:
  A meteogrammok olyan diagrammok, amik egyszerre nagyon sok információt hordoznak magukban. Ez eleinte természetesen nagyon zavaros, de egy kis idő után, annyira rááll a szem, hogy egy pillanat alatt ki lehet őket bogozni. Kárpótlásul 3 nappal előre mutatják egy hely időjárását, beleértve a légnyomást, szelet, magassági szelet, hőmérsékletet, hőmérsékletet a magasság változásával, grádienst, relatív nedvességet, csapadékot és felhőzetet. Szóval sok mindent. Tehát egy kis gyakorlással, egy rakat információhoz tud jutni a meteogrammok ismerője, körülbelül egy szempillantás alatt.
  A gyakorlást itt tudod elkezdeni: http://uavmet.szrf.hu
 7. 10. Tanuld meg METAR-ból leolvasni az időjárást:
  A METAR jelentések a reptereken 30 percenként mért időjárási értékeket kódolják tömörített formában. Ezek a jelentések mindent tartalmaznak, amit a nagygépes pilótáknak tudniuk kell, hogy biztoságban földet érjenek a gépükkel. Példa METAR kódra: LHBP 062000Z 11009KT CAVOK 07/M01 Q1016 NOSIG
  Számunkra abban lehet nagy segítségünkre, hogy gyorsan pontos, mért értékhez jussunk, ha például a légnyomásértéket akarjuk beállítani a variónkba, vagy a Ferrel-formula ((T2m-Tharmatpont)x120) alapján felhőalapot akarunk számolni. Nemutolsósorban van valami egészen kellemes érzés abban, hogy egy kódhalmazt időjárásjelentéssé tudsz konvertálni, amikor szükséged van rá. Telefonos appok segítségével mindig elérhető lesz számunkra.
  Nagyjából 25 perces METAR gyorstalapló: https://fekszarny.blog.hu/2011/11/05/metar
  Android APP: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.iawix.windsock

+1. Nézegess Facebook-on található időjárás előrejelző oldalalt
Személy szerint nekem a MetNet oldala a kedvencem és nagyon szeretem, hogy amíg a Facebook-on pazarlom az időm, azért egy-egy poszt tőlük mindig felhívja a figyelmem egy ígéretesen kinéző napra. Továbbá, arról is időben tudok, ha zivataros, esős vagy hidegebb napok érkeznek, vagy raknak fel valami érdekességet, meg tanulnivalót!
Link: https://www.facebook.com/metnethu/

Dallos Martin
2019 március 22.